≡ Meni

Mobilne hišice otok Hvar

V spodnji povezavi najdete mobilne hišice na otoku Hvar v bližini mesta Hvar.

otok hvar

Otok Hvar

Hvar je priljubljeno turistično središče na istoimenskem otoku, hkrati pa njegovo največje pristaniško in kulturno središče. Zaradi zaščitenega vhoda v pristan je na mestu današnjega Hvara stalo že grško pristanišče Dimos v 6 stoletju pr.n.št., kasneje so ga zasedli Rimljani, vendar se žal iz tega obdobja ni ohranilo veliko stavb ali spomenikov.

Največji razcvet je mesto doživljalo od 15. stoletja naprej, ko so zgradili hvarski grad, utrdbe, samostan, cerkve, zaradi svoje lege in zaščitenosti pa je postal pomembno pristanišče, celo za beneško ladjevje.

Najpomembnejši in najznamenitejši spomeniki so katedrala sv. Stjepana, mestni vodnjak, Arzenal, palača Paladini, gotski stolp z uro in frančiškanski samostan. Vse naštete znamenitosti so bile zgrajene med 14. In 17. stoletjem.

Danes je Hvar predvsem turistično mesto, zaradi klime je obiskan skozi vse leto, saj se temperature redko spustijo blizu ledišča, pozimi pa je tudi primeren za bivanje gostov z dihalnimi težavami.

Stari grad

Stari Grad je bil ustanovljen skoraj 400 let pr.n.št., ko so na otok Hvar pripluli grški izseljenci iz otoka Farosa, zato se smatra za najstarejše mesto na hrvaških otokih in na hrvaškem nasploh.

Kasneje so ga prevzeli Rimljani, prestal je vladavino Mlješke republike in Napoleonovih provinc, Avstro-Ogrske ter obe svetovni vojni.

V okolici Starega Grada najdete ostanke grškega stolpa in manjšega ilirskega zaselka, zanimivo pa je tudi starogradsko polje, katero je del UNESCO-ve zaščitene svetovne dediščine, zaradi izredno ohranjenega načina starogrškega sistema razdelitve zemljišč. V samem mestu pa si oglejte renesančni dvorec Tvrdalj, Mlin na veter, različne cerkve, samostan, ki služi kot muzej, mestni trg, različne baročne palače.

Danes je Stari Grad turistično mesto in pomembna trajektna luka, saj tukaj pristajajo trajekti, ki prevažajo cestna vozila in služi tudi mestoma Jelsa in Hvar, katera sta s celino povezana z potniškimi ladijskimi linijami. Kot zanimivost se na starogradskem polju nahaja tudi manjše športno letališče.

Oglejte si ponudbo mobilnih hišic tudi v drugih krajih in otokih v Dalmaciji ali na Hrvaškem.